RESPOSTES PANDÈMIA COVID-19:

 Preguntes: 

1)      Com gestiona aquesta pandèmia Nova Zelanda?

- Restriccions abans del confinament :

14 de març: tot viatger que arribava al seu país (nacional com estranger) tindrà una quarantena de 14 dies sense excepcions.

19 de març:  Tancament de fronteres i ponts d’entrada de Nova Zelanda per a tots els no residents.

10 de abril: tots els neozelandesos que tornen del estranger tenen que passar dos setmanes de quarantena supervisda.

21 de març: S’introdueix un sistema d’alerta de quatre nivells per gestionar el brot.

23 de març: Nova Zelanda supera els 100 cassos en menys d’un mes (encara sense ninguna mort)  i apliquen el nivell 3.

Encara que els cassos eren molt baix comparat amb altres països Ardern no volia perdre la serietat amb la pandèmia i va dir als seus ciutadans:

"Sols tenim 102 cassos, però també Itàlia els va tenir una vegada".

- Confinament: 

Després d’això va donar 48 hores per l’activació del nivell 4, anomenada "eliminació", el qual estableix la quarantena obligatòria per els 4,8 milions d’habitants del país per quatre setmanes.

o    Ningú podía deixar la seva casa, a menys de que un els seus habitants sortís per comprar menjar, medicines o cita amb el metge.

o    Sols estava permès fer exercici en els voltants de casa.

o    També es va donar la cancel·lació total d’activitats no essencials, això implicava: tancament d’escoles, comerços (exceptuant menjar i farmàcies) , industries i servei.


- Després del confinament:

A més de les campanyes sobre la neteja de mans i distanciament social, un dels elements que s’ha destacat de  l’estratègia de Nova Zelanda va ser la socialització en la “bombolla” de contactes.

Als neozelandesos se’ls va demanar mantenir el contacte sols amb persones que viuen en les seves cases, familiars, coneguts, i amb ells practicar el contacte de tot tipus d’activitats socials per lidiar amb  el confinament.   

 La  "bombolla " ha sigut tan controlada i estricta en Nova Zelanda que inclús  Incluso un dels membres del gabinet de Ardern, el ministre de Sanitat David Clark, va ser degradat del seu posat per un passeig familiar quan ja estava activa la quarantena.

- La tasca de Jacinda Ander:

Ha estat en contacte amb la població durant el brot, abordant l’impacta del tancament en la vida social i el benestar mental de les persones. Ha estat regularment en Facebook, sonrient y compartint fragments  de la seva vida personal, però mai menyspreant  la gravetat de la situació al respondre les preguntes de las persones.


"Sé fort. Sé amable" es el lema amb el que la primera ministra ha terminat casi totes les seves aparicions publiques.


2)      Com gestiona aquesta pandèmia els Estats units?

Estats Units encara no té fins i tot d'un pla bàsic per controlar l'epidèmia i reiniciar l'economia.

Els nord-americans continuaran morint en grans quantitats fins que el país presenti una resposta coherent a l'epidèmia.

Sols fa falta comparar els morts per milió de persona amb els països asiàtics per saber la magnitud de fracàs:

-   Hong Kong, Japó y Taiwan té menys d’una mort per milió de persones

-    China, Corea del Sud y Singapur té cada un menys de 5 morts por milió.

-   Estats Units ara té al voltant de 62 morts per milió de persones.

- La ignorància de Donald Trump i els seus votants:

A diferencia de aquest països asiàtics, Trump no es va preparar per la pandemia inclús desprès de que sonaren les alarmes va ignorar les senyals d’advertència urgents.  Continuant a pesar de l’alt risc, dient repetidament que tot esta sota control. 



Realment en aquell moment no va ser l’únic que no donava l’atenció necessària a la covid-19. Molts països Europeus compartien les mateixes característiques que Donald Trump, com per exemple Anglaterra (que després va començar a fer restriccions i confinaments davant el virus).

Però un gran error de Trump va ser no posar experts de salut pública realment al cap. Ignorant els rudiments de la salut pública bàsica i a més expandir notícies falses (com veure desinfectant).  El president d’estat units sembla veure l'epidèmia en termes polítics i electorals més que en termes de salut pública. Com de costum, culpa als altres per les seves pròpies desastroses falles. 


Igual que Donald Trump els seus votants representen les mateixes falles que el seu president (egoisme, irresponsabilitat, immaduresa,...) 

- Atacar a la OMS i China:

L’últim objectiu d’atac de Trump  és l’Organització Mundial de la Salud (OMS), que exerceix un paper clau per ajudar als governs de tot el món a combatre aquest virus. Trump va fer un tweet dient que La pandèmia en Estats Units està molt controlada i que, realment la OMS ho va classificar malament. 

Els seus aliats irresponsables en el Congres segueixen el seu exemple . Demanen que Estats Units que tallí els fons  per la OMS en meitat de la pandèmia. 

Trump continuarà carregant contra l'OMS i la Xina i qualsevol altre objectiu per distreure l'atenció. No obstant això, l'historial és clar: la Xina va controlar l'epidèmia mentre que els Estats Units no. Xina va implementar un estricte tancament nacional mentre que els Estats Units no. 

3)      Quins són els països més afectats i perquè?

1)      US (Estats Units) à La quantitat de població,  ignorància del president al no preparar ninguna  gestió davant la pandèmia  i la actitud egoista dels ciutadans. 

 2)        India à La quantitat de població, dificultats en la gestió per l’ensorrament de l’economia i molt contacte entre habitants.  

 3)      Brasil à La quantitat de població i la ignorància del president al no   fer una gestió a temps davant la covid-19.

 4)      Rússia à Quantitat de població, lima fred, la gestió del govern no es clara (no hi ha mitjans verídics) i les restriccions no son dures.

5)      França à Quantitat de població i relaxament contra les mesures en les vacances d’estiu (rebrot).

6)      Espanya à Gestió lenta i poc dura a causa de l’economia, ordres contradictòries del govern, aproximació de les vacances d’estiu i relaxament de la ciutadania, la cultura social i gran quantitat de població de tercera edat.

 7)      Argentina à Molta concentració de gent (quantitat de població), cultura social, poc recursos i mala gestió del govern.

 8)      Colòmbia à Molta concentració de gent (quantitat de població),cultura social, poc recursos i mala gestió del govern.

 9)      United Kingdom à Actuació tard del govern, Clima fred, Gran quantitat de persones ocupen bars.

 10)   Mexico à Molta concentració de gent (quantitat de població), cultura social, poc recursos i mala gestió del govern.

__________

4)      Té a veure com són els diferents països amb la bona i mala gestió de la pandèmia?

Sí, la cultura social, la concentració de persones i les mesures del govern són factors clau per una bona aturada del virus.

La cultura social à el medi ambient social de les creences creades pels éssers humans, els costums, els coneixements, i les pràctiques que defineixen la conducta convencional en una societat.

Uns dels països que han estat més molt afectats per el virus que altres països són les regions mediterrània (España, Italia, França,...) i països amb una cultura més extravertida o propera d’uns als altres (ex: Llatinoamericà).
Encara que altres factors com la densitat de població i les decisions d’un govern afecten a la pandèmia la cultura social i l’ ambient són uns grans factors on es demostra l’empatia, la solidaritat i la cautela d’un estat. 

Exemple: 126.529.100 habitants → 95.868 casos (Japó).
                47.329.981 habitants → 1.026.281 casos (Espanya).

 

Podem veure que Japó encara que tingui una gran quantitat d’habitants els casos han sigut menys alts que España, que té uns casos molt més superiors.

Aquesta gran diferencia de números és per la cultura de cada regió. Japó es conegut per la seva tranquil·litat (tenint una de les tases de criminalitat més baixa de tot el món), la gent es bastant introvertida, callada i normalment es tan agust estan sols, inclús hi ha gent que mor en la solitud total. Això crea unes distancies entre els habitants i famílies bastant respectada en Japó. 


Mentre que España té característiques totalment contraries a la d'aquests. L'estructura social mediterrània, els costums i maneres de relacionar-se, han contribuït a la pujada de positius.

"Som una societat molt familiar, en la qual els avis tenen cura dels nens al sortir de l'escola.  Som d'abraçar i besar, de quedar amb els amics per prendre alguna cosa. És diferent al nord d'Europa, no diguem en els països asiàtics, on el contacte físic és mínim i tots porten mascareta ".

- Àlex Arenas, catedràtic de Ciències de la Computació i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili.


 

5)      Quina importància ha tingut econòmicament aquesta pandèmia?

Una cosa que ha afectat a tot els països en questa pandèmia ha estat la crisis econòmica que estem sofrint. El món sense ha estat perjudicat econòmicament gràcies als tancaments de bars, tendes i el confinament (que prohibia el desplaçament de les persones per anar als seus treballs, viatjar, quedar amb amics...). El món a estat immobilitzat i l’economia no va resistir aquest aturament, deixant sense feina a milions d’habitants. 



6)      Quin país té menys contagis?

Els països amb menys contagis de tot el món són: 

-San Pedro y Miquelón à 1 contagi

-Anguila à 3 contagis

-Lesoto à 4 contagis

-San Bartolomé à 6 contagis

-Caribe Neerlandés à 7 contagis

-Papúa Nueva Guinea à 8 contagis

-Islas Vírgenes Británicas à 8 contagis

-Sahara Occidental à 9 contagis

-Seychelles à 11 contagis

-Montserrat à 11 contagis

      7)      Quanta gent ha mort arreu del món?  

    Han mort el total de 1,2 milions de persones arreu del món. 




Comentaris

  1. Investigació excel·lent! Molt bona feina. Ara us toca la posada en comú i seleccionar la informació més rellevant. Us sortirà un treball molt interessant. Felicitats!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars