Els àcids nucleics: DNA I RNA

 Avui parlarem sobre les biomolècules orgàniques encarregades d'emmagatzemar i difondre la informació genètica, els àcids nucleics.

Concretament més els àcids nucleics són dos tipus: RNA i DNA.

Fes click a “més informació”, per conèixer més sobre aquestes biomolècules que es troben en el cos de tot esser viu.








DNA: 

- Definició: 
L'àcid desoxiribonucleic més conegut com DNA és una part essencial de la creació de vida, una proteïna complexa que es troba en el nucli cel·lular, on conté la informació genètica de l’esser viu en qüestió (o inclús de alguns virus). 

 
- Formació: 
La molècula de DNA consisteix en dues cadenes que s'enrotllen entre elles per formar una estructura de doble hèlix sent dos cadenes antiparal.leles i complementàries. 

Formades de 
polímers, macromolècules grans i llargues formades per la unió de l’estructura bàsica d’DNA, els nucleòtids. 

El nucleòtid a més esta format de tres molècules, que fan la seva composició química: Un grup fosfat, un sucre de 5 carbonis/pentosa ribosa o desoxiribosa) i una base nitrogenada

Els nucleotoids s'enllaçen perfectament com es pot veure en l'imatge, a l'hora d'encadenar-se varian de fosfats i pentoses formnat un fonament per col·locar la base nitrogenada, obligant a la cadena a evolucionar en un sol sentit, així s'eviten les mutacións no desitjades. 


La base nitrogenada són compostos orgànics cíclics, que inclouen dos o més àtoms de nitrogen té diferents tipus: 

- Liadermia 
- Timina
- Guanina
- Citosina 
Tenen uns enllaçaments concrets entre ells.
Per exemple: 
  • L'Adenina només es pot enllaçar amb la Timina l'Uracil (Adenima 🔀 Tinima 🔀Uracil)
  • Peró l'Adenina no és pot enllaçar amb la Guanina (Adenina 🚫 Guanina)
  • Igual que la Guanina només es pot ajuntar amb la Citosina (Guanina 🔀 Citosina). 

Resumidament l’DNA està formada de polímers, seguidament cada polímer està format de nucleòtids que són l’estructura bàsica de l’DNA, però a més aquesta està feta de tres molècules: grup fosfat, Sucre (desoxiribosa) i base nitrogenada. Les dos primeres serveixen per formar un fonament per la base nitrogenada, aquesta enllaça les seves molècules obligant a la cadena a evolucionar en un sol sentit, component una seqüència concreta de bases nitrogenades que a més a més és única per a cada individu de la Terra.

- Composició: 


La composició de l'DNA són dos cadenes complementàries i antiparal·leles, s'enllacen entre sí per les bases nitrogenades. La funció principal és el manteniment de la informació genètica de l'ésser viu, així que per fer-ho el DNA s'autoreplica fent còpies de sí mateix en un procés anomenat replicació cada cop que la cèl·lula s'ha de dividir.



RNA:
- Definició: 
L'àcid ribonucleic més conegut com RNA té la funció de traduir la informació continguda en el DNA per tal de poder fabricar proteïnes. És menys important que el DNA, com una molècula accessòria en els éssers vius, però segueix sent imprescindible per a molts processos vitals. 

- Formació: 
El RNA té la mateixa composició química que l’DNA, però el seu sucre es ribosa en comptés de desorixiosa i les bases nitrogenades són: Aderima, Guanina, Listosina i Uracil. 

- Composició: 


A nivell estructural és una sola cadena que s'enrotlla sobre sí mateixa en una única hèlix sense cadena complementària.

















Comentaris

  1. Que és la litosina? i l'Aderima? Vigila amb la redacció i assegura't que el que poses és correcte.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars