LES FASES DE LA MITOSI I LA MEIOSI:

 
Mitosis: 

Totes les nostres cèl·lules (excepte les sexuals) fan la mitosi.
És el procés de divisió cel·lular que permet a una cèl·lula regenerar-se o créixer (Exemple: les ungles, el cabell i fins i tot la nostra pell a l’hora de fer-se una ferida).
Les cèl·lules “filles” tindran la mateixa dotació genètica que la “mare”.
Exemple: 
La cèl·lula mare vol que les seves filles siguin idèntiques a ella, això vol dir una herència genètica igual. Així es com comença la INTERFASE on s’inicia la duplicació, condensació i organització de el DNA. Aquesta fase es anterior a la mitosi (fase M).

La Mitosis està dividida en 4 etapes:

La primera s’anomena Profase. En aquesta etapa apareixen els centríols, uns orgànuls propis de la cèl·lula eucariota, els quals en ajudaran a desplaçar els cromosomes. Els cromosomes són la transformació del DNA de la cèl·lula mare duplicada, sent l’herència de les dos filles. Com les intencions de la cèl·lula amb els centríols es desplaçar els cromosomes, desapareixerà la membrana nuclear. 





Un cop la Profase ha acabat dona pas al següent etapa, la Metafase. On els principals protagonistes son els centríols, aquest com ja hem dit abans els centríols s’encarreguen de desplaçar els cromosomes, en aquest cas estaran cada un en una cantonada de la cèl·lula. Els centríols amb les fibres de l'os agafen els cromosomes i els col·loquen en el centre, formant una línea recta de cromosomes.


En la Anafase els dos centríol ubicats en la acantonada de la cèl·lula s’aferren al cromosoma i intenten agafar-lo, atraient-lo cap a ells. Com els dos pols estan agafant el mateix cromosoma acabant trancant-lo (més aviat dividint-lo) i així consecutivament amb tots. D’aquesta manera les dos cèl·lules tenen el DNA igual.



La Telofase és l’ultima etapa de la mitosis. La cèl·lula amb els seus cromosomes dividits, ja en cada pol de la cèl·lula gracies als centríols, comença a separar-se en dos, creant un nou nucli amb el DNA  i la membrana nuclear. Finalment es formen les dos cèl·lules.


 
Meiosis: 

La meiosis és la divisió cel·lular de les cèl·lules sexuals. Aquestes tenen 46 cromosomes i són 4 en comptes de 2 com la Mitosis. La Meiosis a diferencia de la Mitosis no busca un ADN en les cèl·lules filles iguals.



Profase (I): La membrana nuclear desapareix, apareix el centríols (centrosomes) i s’ubiquen als pols de la cèl·lula. En aquest pas els cromosomes no es dupliquen (ja que la cèl·lula no vol el DNA igual) sinó que es fusionen.    





Metafase (I): Els dos centríols s’ubiquen en dos costats oposats de la cèl·lula, posant els cromosomes en el seu centre. Com els dos pols estan agafant el mateix cromosoma acabant trancant-lo (més aviat dividint-lo) i així consecutivament amb tots. Els cromosomes al estar fusionats ja no tenen la mateixa herència genètica d’abans. 

Anafase (I): Els cromosomes (ara homòlegs) es divideixen, igual que amb la mitosis.

Telofase (I) : Els cromosomes s’ajunten en els seus respectius pols creant unes noves membranes nuclears i unes noves cèl·lules homòlegs (2). 




-----------------------------------------------------

Profase (II):  La membrana nuclear desapareix, apareix el centríols (centrosomes) i s’ubiquen als pols de la cèl·lula.


Metafase (II): Els centríols agafen els cromosomes i l’ubiquen en el centre de la cèl·lula, en pla equatorial.



 
Anafase (II): Els cromosomes es separen, per després unir-se a llocs oposats de la cèl·lula, creant unes fusions de cromàtides.



Telofase (II):   Apareix la membrana nuclear i es creen 4 noves cèl·lules haploides. 


Comentaris

  1. M'agrada molt la forma en com has presentat la informació! Molt clara i gràfica. Sols que veig que t'han faltat algunes fotos amb els palets. Tot i així molt i molt bé!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars