Glossari:

 

- Cèl·lula diploide : Són aquelles que contenen dues còpies semblants de cada cromosoma.

- Cèl·lula haploide : Són aquelles que contenen una sola còpia diferents de cada cromosoma.

- Interfase : Es la primera etapa del cicle cel·lular, on bàsicament es duplica el material genètic hereditari (DNA).

- Mitosis : Es el procés de divisió cel·lular on les filles mantenen el mateix  DNA que la seva mare, es troba en la segona etapa del cicle cel·lular.

- Cromosoma : Orgànul en forma de filament que es troba al nucli de la cèl·lula, on dons conte el DNA d’aquesta.

- Cromàtide : La cromàtide és cadascuna de les dues cadenes idèntiques de el DNA (cromosoma) unides per el centròmer

- Profase : Primera fase de la mitosis i de la meiosis en el cicle cel·lular de les cèl·lules eucariota. On es condensa tot el material genètic, fent desaparèixer la membrana nuclear i ubicant els centríols al pols de la cèl·lula.   

- Metafase : És la segona fase de la mitosi i de la meiosi en el cicle cel·lular de les cèl·lules eucariota.  Els cromosomes, els quals porten informació genètica, s'alineen a l'equador de la cèl·lula abans de ser separats en cadascuna de les dues cèl·lules filles.

- Anafase : És la tercera fase de la mitosi i de la meiosi en el cicle cel·lular de les cèl·lules eucariota.  Els centríols parteixen els cromosomes, quedant-se cada un una cromàtide germana .

- Telofase : És la última fase de la mitosi i de la meiosi en el cicle cel·lular de les cèl·lules eucariota.  Les cromàtides germanes es troben separades, cada una en un pol oposat, ara comença la formació de les dos filles diploides.

- Citocinesi :  és el procés en el qual el citoplasma d'un organisme eucariota unicel·lular es divideix per formar dues cèl·lules filles, aquest procés s’ubica en la Telofase.

- Cariotip: El cariotip és el patró cromosòmic d'una espècie expressat a través d'un codi, establert per conveni, que descriu les característiques dels seus cromosomes. 

- Cromàtide germana :  és una de les dues cromàtiques d'un mateix cromosoma unides per un mateix centròmer.

Comentaris

  1. Bona feina! Tot i que un cromosoma no és un orgànul, és una estructura tridimensional de DNA.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars