VPH (Virus del papil·loma humà):

Els virus del papil·loma humà (VPH) són un grup de virus relacionats entre si. Es transmeten per la via sexual i, principalment, infecta la pell (penis, vulva, anus) o les mucoses (vagina, coll uterí i recte) de les àrees genitals tant dels homes com de les dones. 

Hi ha dues categories de VPH: 
- El VPH de baix risc, pot causar berrugues en o al voltant dels genitals, l'anus, la boca o la gola.

-El VPH d'alt risc pot causar diversos tipus de càncer.

·         -Càncer de coll uterí

·         -Càncer de l'anus

·         -Alguns tipus de càncer de boca i de gola

·         -Càncer de vulva

·         -Càncer de vagina

·         -Càncer de penis

Un virus és un agent infecciós submicroscòpic que només es pot replicar a l'interior de les cèl·lules d'un organisme hoste, es a dir, necessiten la  maquinària d'una cèl·lula per reproduir-se ja que no tenen metabolisme propi. 

El virus del VPH, igual que tots els demés virus no té metabloisme propi però si té: una càpsida proteica i DNA (monocaterani) , el seu material genetic. 


La seva estructura viral és Polièdrica, es  a dir té forma de poliedre. 

TRANSMISSIÓ:

La forma que té un virus d’infectar-nos es molt característica, com ja hem dit es transmeten per contacte directe amb la sang o per via sexual, així que com el VIH sols pots infectar-te per contacte sang-sang o fluids. 

Els virus injectan el seu material genètic (RNA o DNA) a una cèl·lula del nostre cos compatible amb ell, El seu material genètic arribarà fins el nucli, fent que modifiqui la funcions de la cèl·lula, per després ordenar-li ser una font de creació d'altres virus com ell. Això vol dir que la cèl·lula esta programada per crear més virus com aquell, fins que, explota. 

Més tard els virus expulsats per la cèl·lula (ja morta) fan el mateix procediment, introduint-se dins de les cèl·lules i deixant el seu matèria genètic.


El papil·loma virus s'ha descrit en aus, rosegadors i altres mamífers com ximpanzés, ovelles, cavalls, relacionant-se amb la presència de berrugues cutànies i alguns tipus de tumors.   

 

DIAGNOSTIC:

En general, els professionals de la salut poden diagnosticar les berrugues  observant-les.

Per a les dones, hi ha proves de detecció de càncer de coll uterí. Com a part de l'avaluació, poden fer-se proves de VPH.

SINTOMAS: 

Poden aparèixer berrugues genitals o sortir com petites protuberàncies o grups d’elles en la zona genital de diverses mides i formes. En el cas del càncer no apareixen símptomes fins que no s’està en un període molt avançat. En el del coll uterí els símptomes que es manifesten són:

- Sagnat vaginal anormal

·         - Dolor a la part inferior de l’abdomen, la pelvis, l’esquena i les cames

·         - Pèrdua de pes

·         - Dolor durant la relació sexual



La majoria de les infeccions per VPH desapareixen per si soles i no solen causar càncer. Però de vegades les infeccions duren més. Quan una infecció per VPH d'alt risc dura molts anys, pot provocar canvis en les cèl·lules. Si aquests canvis no es tracten, poden empitjorar amb el temps i convertir-se en un càncer.

TRACTAMENTS: 

- VPH alt risc (càncer): 

Existeixen tractaments per als canvis cel·lulars causats pel VPH d'alt risc. Inclouen medicaments que s'apliquen a l'àrea afectada i diversos procediments quirúrgics.

En general, les persones amb càncer relacionat amb el VPH reben els mateixos tipus de tractament que els que tenen càncer no causats pel virus.

Els càncers amb excepció són las persones que tenen certs tipus de càncer de boca i de gola que poden tenir diferents opcions de tractament.

-VPH de risc baix (berrugues): 

Un tractament eficaç per les berrugues són els làsers o pomades. Al ser de risc baix les berrugues sols són temporals. 

- Com evitar-ho: 

La millor manera d'evitar el contagi de qualsevol MTS és no tenir relacions sexuals. Si tens sexe, la millor manera d'evitar els problemes que pot causar el virus del papil·loma humà (VPH) és vacunar-se contra el mateix, usar condons i / o barreres de làtex bucals i fer-se citologies vaginals i proves periòdiques de VPH.

    VACUNES:

La vacuna contra el VPH s'administra com:

 - una sèrie de 2 dosis per a nens i nenes de 9 a 14 anys d'edat:

  • Primera dosi: ara
  • Segona dosi: 6 a 12 mesos després de la primera dosi

- La vacuna s'administra com una sèrie de 3 dosis per a persones de 15 a 26 anys d'edat, i a aquells que tenen sistemes immunitaris debilitats:

  • Primera dosi: ara
  • Segona dosi: 1 a 2 mesos després de la primera dosi
  • Tercera dosi: 6 mesos després de la primera dosi

    BARRERES:

Utilitza condons i / o barreres de làtex bucals cada vegada que tinguis sexe vaginal, anal o oral. Si bé els condons i les barreres de làtex bucals no són tan eficaços per prevenir infeccions pel VPH com ho són contra altres MTS, com la clamídia i el VIH, tenir sexe més segur pot disminuir la probabilitat de contagi de VPH.


Comentaris

  1. Bon anàlisi del virus. Sols et recomano que milloris la teva redacció. Al principi m'ha costat entendre el que volies dir degut a un ús incorrecte dels signes de puntuació. Un truc és llegir en veu alta així podràs saber si el que estàs escrivint és allò que vols dir.
    Ànims i bona feina!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars